Draadvonken: de Eurogionaal gevestigde draadvonker voor snelle leveringen in NE-BE-DU!

Bij het draadvonkproces zit de aantrekkelijkheid van het proces in de vrijheid van vormgeving. 

Met draadvonken van metalen of draaderoderen (in het Engels heet dit ‘EDM wire cutting’ waarbij EDM staat voor Electrical Discharge Machining) kunnen allerlei vormen worden gemaakt uit veel verschillende, geleidende metalen. Het is een metaaltechniek die ook wel vonkerosie of vonkeroderen wordt genoemd. Deze vorm van metaalbewerking wordt toegepast bij de productie van precisiecomponenten. 

Draadvonktechniek is een zeer nauwkeurige vorm van metaalbewerking.
Dankzij de verschillende draadvonktechnieken (zoals draad- en zinkvonken) zijn geringe snijbreedtes mogelijk. Naast dit grote voordeel 
maakt EDM-vonkverspanen de productie van complexe vormen in 2½-D mogelijk én conische hoeken mogelijk. 

Draaderoderen is een precieze vorm van metaalbewerking

Tijdens het draadvonkproces wordt een draadelektrode gebruikt, die constant doorloopt vanaf een rol. De draadelektrode wordt dus doorlopend tijdens het CNC-vonkerodeerproces vernieuwd. Hierdoor is er geen sprake van slijtage aan de elektrode. De techniek zorgt voor extreme nauwkeurigheid van te vervaardigen product. Tijdens de productie ontstaan hierdoor ook geen vervormingen. De precisie bij draaderosie is daarom erg groot: er kan tot op een halve micrometer nauwkeurig worden gevonkt. De draadvonkmachine kan zelfs in stappen van een tiende micrometer vonken. De minimaal te bereiken ruwheid van het oppervlak is Ra 0,1μm.  

5-assig simultaan

In 2000 kocht Nefratech EDM-Center als koploper binnen het vakgebied EDM-draaderoderen  c.q. vonkverspaning al een 5-assige FANUC ROBOCUT Alfa – 1iA-5 Draadvonker. In de loop van 20 jaar zijn wij helemaal in-to het vervaardigen van een 2,5D-product. 

Het product wordt in één opspanning aan vijf zijden tegelijkertijd bewerkt. Alle assen bewerken het product dus gelijktijdig! De tijdwinst die men met 5-assig simultaan zinkvonken kan behalen, is een groot voordeel. Er gaat namelijk geen kostbare tijd verloren aan de omsteltijd per bewerking. 

Het maximum aan werkstukgrootte dat deze machine aan kan is: 1.000 mm- 730 mm – 300 mm. Het maximale werkstukbereik is: 520 mm – 370 mm – 300 mm. Deze draadvonker kan een tafelbelasting aan van duizend kilo.  

8-assig (voorbereid)

Onze Sodick AG600L kan grote werkstukken met een tafelbelasting van 3.000 kilo. Sinds 2019 staat onze ‘supermachine’, die een maximum aan werkstukgrootte aan kan van 1.250 mm x 1.000 mm met een bereik van 800 x 600 x 800 mm in hoogte, in Weert. Dit is binnen de Europa zelfs nog de enige machine! De met deze Sodick-topper te behalen is oppervlakteruwheid is 0,3 μRa. En ja, wij zijn trots op deze machine! Want ook hiermee onderscheiden wij ons weer van collega-bedrijven.

Reinheidseisen bij draaderoderen (bv GRADE-2)

Nefratech EDM-center onderhoudt het machinepark tot in de puntjes. Dat is van primair belang voor het behoud van een constante nauwkeurigheid tijdens het snijproces. Daarom worden controles op de basisfuncties dagelijks uitgevoerd. Nefratech EDM-Center voldoet daardoor ook hierdoor aan de algemene reinheidseisen. Voor verschillende landelijke opdrachtgevers voeren wij al opdrachten uit volgens specifieke reinheidseisen zoals bijvoorbeeld GRADE-2. Heeft u zo’n specifieke opdracht, dan kunt u bij Nefratech EDM-Center perfect terecht! Ons bedrijf is er klaar voor. Heeft u dus een een specifieke opdracht, dan gaan wij graag samen met u de uitdaging aan! 

Hier vindt u informatie over REINHEIDSEISEN zoals GRADE-2 Cleanliness

 

 

 

 

 

 

 

 

Nefratech overtuigt ook ú!

U krijgt binnen 24 uur een reactie. 

Table of Contents

Draaderoderen, Draadvonker, draadvonken, draadvonktechniek, draadvonken Nefratech EDM Center Weert

Voordelen van draadvonktechniek

De mogelijkheden van draadvonktechniek

 • Draaderoderen: van 2- tot 4-assig en van 5-assig simultaan tot
  8-assig (voorbereid).
 • As-verplaatsing SODICK ALC800GH: 800 x 600 x 800 mm.
 • Werkstuk maximaal: 1200 x 700 x 800 mm.
 • In te lezen bestandsformaten: DXF, IGES, DWG, STEP, VDA\CAM.
 • Draaddiameter: 0,05 tot 0,3 mm.
 • Ruwheid tot Ra 0,1 μm.

Welke materialen zijn geschikt voor EDM-vonkverspanen?

Alle geleidende materialen van verschillende hardheden kunnen worden bewerkt door middel van draadvonktechniekVanwege het beperkte materiaalverlies is draaderoderen ook zeer geschikt voor het bewerken van exotische materialen. Een overzicht: 

 • Alle staalsoorten (zacht of gehard).
 • Alle rvs-soorten. In het bijzonder siliciumcarbide en PKD.
 • Aluminium en titanium.
 • Koper, brons, messing.
 • Hardmetaal, wolframcarbide, grafiet en zilver.
 • Exotische materialen: titanium, molybdeen. 

Wat kost draadvonken?

Draadvonken uitbesteden?

Afhankelijk van het product kan EDM-vonkverspanen goedkoper zijn dan CNC-draaien of CNC-frezen. Wilt u het prijsverschil zien? Vraag dan vrijblijvend ons advies en een offerte aan.

Nabewerken van draadvonkproducten

Nefratech EDM-Center biedt naast draadvonken ook zinkvonken en CNC-vonkboren aan. CNC-frezen en nabewerken van draad- en zinkvonkproducten wordt door partners van Nefratech EDM-Center extern uitgevoerd. Met deze partijen wordt al jarenlang samengewerkt. Nefratech EDM-Center coördineert namens u het nabewerkingsproces, zodat u altijd te maken heeft met één aanspreekpunt. Zodra het product terug is in onze werkplaats, controleren wij het opnieuw voordat wij het aan u overhandigen. 

Lees ook: wat kost draadvonken?

Na de productie kunnen de werkstukken nabewerkt worden met de volgende technieken:

 

Lees ook: snijstempel maken

Bekijk het machinepark van de snelste leverancier binnen NE-BE-DU!