Innovatief draaderoderen: snel nauwkeurig en betaalbaar.

Levering in Nederland, België, Duitsland

Bij het draadvonkproces zit de aantrekkelijkheid van het proces in de vrijheid van vormgeving.

Door middel van draadvonken van metalen (Engels: ‘EDM wire cutting’ waarbij EDM staat voor Electrical Discharge Machining staat) kunnen allerlei vormen worden gemaakt uit veel verschillende, geleidende metaalsoorten. 

Draadvonktechniek staat bekend om de vrijheid van vormgeving en het conisch snijden van geleidende metalen met zeer hoge nauwkeurigheidDaardoor wordt deze vorm van precisietechnologie veel toegepast bij de productie van precisiecomponenten.

5-assig simultaan vonkverspanen

In 2000 kocht Nefratech EDM-Center als koploper binnen het vakgebied EDM draadvonken al een 5-assige FANUC ROBOCUT Alfa – 1iA-5 draadvonker. In de loop van 20 jaar zijn wij helemaal in-to het vonken van een 2,5D-product

Het product wordt in één opspanning in 2,5D aan vijf zijden tegelijkertijd bewerkt. De tijdwinst die men met 5-assig simultaan draadvonken kan behalen, is enorm. Er gaat namelijk geen kostbare tijd verloren aan de omsteltijd per bewerking. 

Het maximum aan werkstukgrootte dat deze machine aan kan is: 1.000 mm- 730 mm – 300 mm. Het maximale werkstukbereik is: 520 mm – 370 mm – 300 mm. Deze draadvonker kan een tafelbelasting aan van duizend kilo.  

8-assig (voorbereid) vonkverspanen

Onze Sodick AG600L kan grote werkstukken met een tafelbelasting van 3 ton. Sinds 2019 staat onze ‘supermachine’, die een maximum aan werkstukgrootte aan kan van 1.250 mm x 1.000 mm met een bereik van 800 x 600 x 800 mm in hoogte, in Weert. Dit is binnen de Europa zelfs nog de enige machine! De met deze Sodick-topper te behalen oppervlakteruwheid is 0,3 μRa.

Reinheidseisen bij draaderoderen (GRADE-2)

Nefratech EDM-center onderhoudt het machinepark tot in de puntjes. Dat is van primair belang voor het behoud van een constante nauwkeurigheid tijdens het snijproces. Daarom worden controles op de basisfuncties dagelijks uitgevoerd. 

Voor verschillende landelijke opdrachtgevers voeren wij opdrachten uit volgens reinheidseisen zoals GRADE-2. Heeft u zo’n opdracht? Dan kunt u bij Nefratech EDM-Center perfect terecht!  

REINHEIDSEISEN: GRADE-2 Cleanliness

Nefratech overtuigt ook ú!

U krijgt binnen 24 uur een reactie. 

Bekijk het machinepark van de snelste leverancier binnen NE-BE-DU!

Wij kunnen altijd rekenen op de volledige inzet van Nefratech EDM Center bij draadvonken en de ontwikkeling van draadvonkproducten. Ze zijn betrokken vanaf het ontwerp tot en met levering.

Sodick ALC800GH draadvonker 8-assig voorbereid Nefratech edm center

Voordelen van draaderoderen

Mogelijkheden

 • As-verplaatsing SODICK ALC800GH: 800 x 600 x 800 mm.
 • Werkstuk maximaal: 1200 x 700 x 800 mm.
 • In te lezen bestandsformaten: DXF, IGES, DWG, STEP, VDA\CAM.
 • Draaddiameter: 0,05 tot 0,3 mm.

Welke metalen?

Alle geleidende materialen van verschillende hardheden kunnen worden bewerkt door middel van draadvonkenVanwege het beperkte materiaalverlies is draadvonken ook zeer geschikt voor het bewerken van exotische materialen. 

 • Alle staalsoorten en geharde materialen.
 • RVS, siliciumcarbide en PKD.
 • Aluminium en titanium.
 • Koper, brons, messing.
 • Hardmetaal, wolframcarbide, grafiet en zilver.
 • Exotische metalen: titanium, molybdeen. 

Mogelijkheden van draadvonken

 • Stansmatrijzen
 • Opspanmallen
 • Spuitgietmatrijzen (matrijstechnologie)
 • Stansen / stansmessen
 • Splinevertandingen
 • Tandwielen
 • 2,5D vormmallen
 • Snijgereedschap
 • Stempels
 • Onderdelen voor de medische industrie
 • Onderdelen voor luchtvaart en ruimtevaart
 • Onderdelen voor defensie
 • Vormgereedschappen
 • Metalen componenten
 • Prototypes / prototyping
 • Productie uit één stuk
 • CAM-schijven en rondingen
 • Meetapparatuur
 • Extrusiemallen
 • Volgbuig gereedschap

Veelgestelde vragen over het draaderoderen

Met draadvonken zijn geringe snijbreedtes mogelijk. Door middel van elektrische spanning ontstaat er bij zinkvonken en draadvonken kortsluiting tussen werkstuk en snijdraad. Draad en werkstuk maken een elektrische verbinding. Het werkstuk fungeert daarbij als de eerste elektrode en de draad als tweede. 

De draad verwijdert onder hoge temperatuur en met korte pulsen kleine deeltjes metaal van een precisieonderdeel / werkstuk. De snijdraad wordt continue in beweging gehouden met een statische snelheid. Draadvonken biedt grote nauwkeurigheid en realiseert daardoor geringe snijbreedtes. Hierdoor biedt EDM-vonkverspanen de mogelijkheden voor de productie van zeer complexe vormen in 2½-D naast conische hoeken. 

Tijdens het vonkproces wordt een draadelektrode gebruikt die constant doorloopt vanaf een rol. Omdat de draadelektrode continue tijdens het draadvonken en zinkvonken (samen ook draaderoderen genoemd) wordt vernieuwd, slijt de elektrode niet. Tijdens het draadvonken schiet de draad kleine vonken af waardoor kleine deeltjes van het werkstuk én de draad afbreken. Doordat de draad steeds doorlopend wordt vernieuwd biedt deze techniek een extreme nauwkeurigheid. Tijdens de productie ontstaan daarom ook geen vervormingen. De precisie bij zowel draadvonken en zinkvonken is dus erg groot: er kan tot op een halve micrometer nauwkeurig worden gevonkt. Wij kunnen zelfs tot éénn tiende micrometer vonken. De minimaal te bereiken ruwheid van het oppervlak is Ra 0,3 μm. 

Nee, wij maken zelf geen matrijzen. Omdat spuitgietmatrijzen een uniform product moeten realiseren is een nauwkeurige nabewerking van de matrijs een vereiste. Hiervoor kunt u uitstekend bij Nefratech EDM-Center terecht. Lees ook: snijstempel maken.

Draadvonken (ook wel draaderoderen genoemd) is een geavanceerde verspaningstechniek die wordt gebruikt voor het bewerken van materialen, zoals gehard staal, met behulp van elektrische ontladingen. Deze techniek omvat het gebruik van twee elektroden: een geleidende draad en het werkstuk zelf. Tijdens het draadvonkproces worden zeer hoge temperaturen gegenereerd door elektrische vonken tussen de draad en het werkstuk.

De draad beweegt continu en wordt geleidelijk in het materiaal gevoerd, waardoor uiterst nauwkeurige contouren en vormen kunnen worden gecreëerd. Door de hoge temperaturen die worden gegenereerd, smelt een minuscule hoeveelheid materiaal weg van het werkstuk, waardoor het wordt geërodeerd en de gewenste vorm ontstaat.

Draadvonken is bijzonder geschikt voor materialen zoals gehard staal, waar traditionele verspaningstechnieken vaak tekortschieten. Het biedt precisie, consistentie en de mogelijkheid om complexe en fijne details te produceren, waardoor het een essentiële technologie is in industrieën zoals gereedschapsmakerij, matrijzenbouw en luchtvaart. Lees ook: wat is draadvonken.

Vonkverspanen, ook bekend als vonkerosie of EDM (elektro-erosiemachining), is een geavanceerde verspaningstechnologie die gebruikmaakt van elektrische ontladingen om materiaal te verwijderen. Dit proces is cruciaal in tal van industrieën vanwege zijn vermogen om precisiecomponenten te produceren uit materialen die anders moeilijk te bewerken zijn. In dit artikel zullen we de belangrijkste entiteiten die betrokken zijn bij het vonkverspaningsproces verkennen.

1. **Elektrode**

De elektrode is een geleidende draad (de vonkdraad), meestal gemaakt van materialen zoals grafiet, koper of Elconite. Het fungeert als een elektrode en wordt gebruikt om elektrische ontladingen te genereren en materiaal van het werkstuk te verwijderen.

2. **Werkstuk**

Het werkstuk is het materiaal dat wordt bewerkt. Vonkverspanen kan worden toegepast op een breed scala aan materialen, waaronder metalen zoals messing en kern-gecoate materialen.

3. **Diëlektricum**

Het diëlektricum is een niet-geleidende olie of vloeistof die dient als isolator en koelmiddel tussen de elektrode en het werkstuk. Het voorkomt ook ongewenste vonken en regelt de temperatuur tijdens het proces.

4. **Plasmakanaal**

Tijdens het vonkverspanen ontstaat er een plasmakanaal tussen de elektrode en het werkstuk. Dit kanaal zorgt voor de geleiding van elektriciteit en warmteafvoer.

5. **Potentiaalverschil**

Het potentiaalverschil tussen de elektrode en het werkstuk creëert elektrische ontladingen, wat leidt tot materiaalverwijdering.

6. **CNC-machine**

Vonkverspanen wordt vaak uitgevoerd met behulp van CNC-machines (Computer Numerical Control) om de precisie en herhaalbaarheid van het proces te garanderen.

7. **Energie**

De energie die wordt toegepast op de elektrode en het werkstuk bepaalt de intensiteit van de vonkontladingen en daarmee de bewerkingssnelheid.

8. **Pulstijd**

De pulstijd verwijst naar de duur van een enkele vonkontlading. Deze parameter kan worden aangepast om de materiaalverwijdering te controleren.

9. **Wachttijd**

Tijdens het vonkverspanen wordt er vaak een wachttijd ingesteld tussen opeenvolgende pulsen om het werkstuk af te koelen en de elektrode te stabiliseren.

10. **Spanen**

Spanen zijn kleine deeltjes van het materiaal die worden verwijderd tijdens het vonkverspaningsproces.

11. **Werkstukwisselaar**

Een werkstukwisselaar is een apparaat dat wordt gebruikt om automatisch werkstukken te vervangen, waardoor de productie-efficiëntie wordt verhoogd.

12. **Computer-aided design (CAD)**

CAD-software wordt gebruikt om het ontwerp van componenten te maken (de contouren die gedraadvonkt moeten worden) voordat ze worden vervaardigd met vonkverspaning.

13. **Onderhoud**

Regelmatig onderhoud van de machine en de elektrode is essentieel om de betrouwbaarheid en levensduur te behouden.

14. **Filter**

Filters worden gebruikt om verontreinigingen uit het diëlektricum te verwijderen en de kwaliteit van het verspaningsproces te handhaven.

15. **Draadgeleidingsrollen**

Draadgeleidingsrollen zorgen ervoor dat de elektrode nauwkeurig wordt gepositioneerd tijdens het proces.

16. **Zinkvonken**

Zinkvonken is een specifieke vorm van vonkverspanen die wordt gebruikt voor het bewerken van zinkmaterialen.

17. **Precisie**

Vonkverspaning staat bekend om zijn ongeëvenaarde precisie bij het vervaardigen van complexe componenten.

18. **Micrometer**

Micrometers worden gebruikt om de precisie en nauwkeurigheid van de vervaardigde componenten te meten.

19. **Positie-nauwkeurigheid**

Dit verwijst naar de nauwkeurigheid waarmee de elektrode wordt gepositioneerd ten opzichte van het werkstuk.

20. **Repeteer-nauwkeurigheid**

Repeteernauwkeurigheid houdt in hoe consistent het proces dezelfde resultaten kan produceren bij herhaalde bewerkingen.

21. **Procesnauwkeurigheid**

Dit omvat de totale nauwkeurigheid van het vonkverspaningsproces, inclusief positionerings- en maatnauwkeurigheid.

22. **Draad**

De draad wordt gebruikt als elektrode bij draadvonken en moet van hoogwaardige geleidende materialen zijn gemaakt.

23. **Snelheid**

De snelheid waarmee de elektrode wordt verplaatst, beïnvloedt de bewerkingssnelheid en precisie.

24. **Bovenste spoeling en onderste spoeling**

Deze termen verwijzen naar de toepassing van diëlektricum boven en onder het werkstuk, wat de koeling en materiaalverwijdering tijdens het proces verbetert.

25. **Parameters**

Parameters zijn de generatorinstellingen die in vaktermen ook wel hoekstrategieën genoemd of parameters.  

26. **Voorvonken**

Om een werkstuk te kunnen bewerken moet er een voorsnede worden gemaakt door middel van strategisch voorvonken.  

Conclusie

Het vonkverspaningsproces is een cruciale technologie voor de productie van nauwkeurige en complexe componenten. Het vereist een grondig begrip van de verschillende entiteiten en parameters die van invloed zijn op het proces om optimale resultaten te bereiken. Met voortdurende technologische ontwikkelingen en verbeteringen blijft vonkverspaning een belangrijk onderdeel van moderne productieprocessen in diverse industrieën.