Hoe kunnen we helpen?

Metaalbewerking draadvonken geeft werktuigbouwkundig ingenieurs maximale ontwerpvrijheid.

Je bent hier:
Metaalbewerking draadvonken: de oplossing voor mechanical engineers

Waarom is bij metaalbewerking draadvonken een geschikte methode?

Als werktuigbouwkundig ingenieur in de metaalbewerking ben je wellicht op zoek naar de beste methode om nauwkeurige en complexe vormen te produceren. Liefst ook nog met een nauwkeurige oppervlakte ruwheid. Eén van de technieken die je wellicht tegenkomt bij jouw zoektocht naar een geschikte vorm van metaalbewerking is draadvonken. Maar wat is draadvonken nu precies en waarom zou je voor deze methode kiezen?

Hoe werkt de metaalbewerking draadvonken?

Draadvonken en/of zinkvonken, dat ook wel vonkeroderen, vonkerosie of vonkverspaning wordt genoemd, is een proces waarbij een elektrisch geladen draad wordt gebruikt om een werkstuk te verspanen. De draad, meestal gemaakt van koper of messing, wordt door een werkstuk geleid en er ontstaat een vonk tussen de draad en het werkstuk. Deze vonk zorgt voor erosie van het werkstuk op de plek waar de vonk ontstaat. Op deze manier kan het werkstuk zeer nauwkeurig worden gevormd en is een oppervlakte ruwheid van 0,3 μRa mogelijk.

Lees ook het artikel: hoe werkt draadvonktechniek? of wat is zinkvonken?

Het grootste voordeel van draadvonken voor mechanical engineers

Eén van de grootste voordelen van draadvonken is dat het een uitstekende precisie biedt bij het maken van complexe geometrische vormen in 2,5D in één opspanning. Dankzij onze SODICK AG600L 8-assig voorbereide draadvonker, zijn in de zeer nabije toekomst ook 3D-vormen door middel van draadvonken in één opspanning mogelijk. Dit maakt het ideaal voor de productie van componenten die zeer specifieke vereisten hebben. Lees meer over draadvonken prijs.

Het draadvonkproces zeer betrouwbaar en reproduceerbaar. Dat betekent dat er weinig tot geen afwijkingen zijn tussen verschillende geproduceerde onderdelen.

Frank Lenaers, directeur Nefratech EDM-Center

Waarom kiezen werktuigbouwkundigen voor metaalbewerking draadvonken?

Maar waarom zou je als werktuigbouwkundig ingenieur in de metaalbewerking voor draadvonken kiezen? Er zijn verschillende redenen waarom draadvonken een goede keuze kan zijn voor bepaalde toepassingen. Een van de belangrijkste voordelen van draadvonken is de nauwkeurigheid. Doordat het proces werkt met vonken, is het mogelijk om zeer kleine en complexe vormen te produceren met een hoge mate van precisie. Dit maakt draadvonken zeer geschikt voor bijvoorbeeld het produceren van matrijzen voor spuitgieten of stempels voor het stansen van metalen onderdelen.

In veel industrieën worden reinheidseisen – zoals Grade 2 reinheidseisen – gesteld. Ook daarvoor is Nefratech EDM-Center helemaal op voorbereid! Wat zijn Grade-2 reinheidseisen?

Wij hebben een uitgebreid machinepark met draadvonkmachines en zinkvonkmachine. Onze allernieuwste draadvonkmachine de SODICK ALC600G draadvonker biedt als extra optie een I-groef aan. Wil je hier meer over weten? Dan dan contact op!”

Sven Stoffelen, general manager

Waarom vonkverspanen voor werktuigbouwkundigen interessant is

Werktuigbouwkundige ingenieurs hebben vaak te maken met het ontwerpen van complexe componenten met zeer nauwe toleranties. Daarom is draadvonken is een uitstekende oplossing om aan deze vereisten te voldoen. Het biedt de mogelijkheid om complexe geometrieën te produceren, waardoor engineers hun ontwerpen tot in detail kunnen realiseren. Draadvonken en zinkvonken stellen mechanical engineers daarom in staat om oplossingen te ontwikkelen voor de meest uitdagende engineeringproblemen.

Lees ook meer over vonkboren.

Meer redenen om te kiezen voor draadvonken als metaalbewerking

Een groot voordeel van draadvonken is de oppervlaktekwaliteit van het werkstuk. De oppervlakte ruwheid kan tot 0,3 μRa nauwkeurig. Omdat het proces werkt met vonken, ontstaan er geen krassen of beschadigingen op het oppervlak van het werkstuk. Dit maakt het mogelijk om zeer gladde en nauwkeurige oppervlakken te produceren, wat vooral belangrijk kan zijn voor toepassingen in de medische sector of de lucht- en ruimtevaart. Lees ook: Hoe nauwkeurig is draadvonken?

Het draadvonkproces is minder verspanend dan andere bewerkingstechnieken

Draadvonken is als metaalbewerkingsproces minder verspanend dan veel andere bewerkingstechnieken. Dit betekent dat er minder materiaal wordt verspild en dat er minder energie nodig is om het gewenste resultaat te bereiken. Hierdoor is draadvonken een milieuvriendelijke optie voor het bewerken van metalen componenten.

Wij hebben altijd interesse in nieuwe mensen die al draadvonker zijn, opgeleid willen worden of die ervaring als CNC-frezer hebben. Bekijk onze draadvonker vacature.

Sven Stoffelen, directeur

Kostenbesparende vorm van metaal bewerken

Draadvonken biedt ook een groot voordeel op het gebied van kostenbesparingen. Omdat het proces zeer nauwkeurig en betrouwbaar is, kunnen engineers efficiënter werken en hun productieprocessen optimaliseren. Dit resulteert in een hogere productiviteit en lagere productiekosten. Ook hoeft er minder materiaal te worden verspild, wat leidt tot kostenbesparingen op grondstoffen. Op deze pagina wordt het EDM-proces verder uitgelegd.

Verspanen van harde metalen en keramiek

Daarnaast is draadvonken ook zeer geschikt voor het verspanen van harde materialen, zoals gehard staal of keramiek. Doordat het proces werkt met elektrische vonken, is het mogelijk om deze materialen te verspanen zonder dat er te veel warmte ontstaat. Daarom leidt deze vorm van metaalbewerking niet tot beschadigingen van het werkstuk. Lees ook: Welke metalen kun je vonkverspanen?

Voor welke industrieën is draadvonken geschikt?

Dit maakt draadvonken een goede keuze voor het produceren van onderdelen voor de automobiel-, gereedschap, medische industrie en luchtvaartindustrie, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van harde materialen.

Mogelijkheden van metaalbewerking draadvonken

Hieronder vind je de mogelijkheden die deze metaalbewerkingstechniek biedt:

Stansmatrijzen
Opspanmallen
Spuitgietmatrijzen (matrijstechnologie)
Stansen / stansmessen
Splinevertandingen
Tandwielen
2,5D vormmallen
Snijgereedschap
Stempels
Onderdelen voor de medische industrie
Onderdelen voor luchtvaart en ruimtevaart
Onderdelen voor defensie
Vormgereedschappen
Metalen componenten
Prototypes / prototyping
Productie uit één stuk
CAM-schijven en rondingen
Meetapparatuur
Extrusiemallen
Volgbuig gereedschap
Lijst van productiemogelijkheden van draadvonken en zinkvonken voor werktuigbouwkundig ingenieurs

Nadelen van draadvonken

Maar draadvonken heeft ook enkele nadelen ten opzichte van andere verspaningstechnieken. Een van de belangrijkste nadelen is de beperkte materiaalkeuze. Doordat het proces werkt met vonken, is het niet geschikt voor het verspanen van materialen die niet stroomgeleidend zijn, zoals kunststoffen of glas. Daarnaast kan het proces ook relatief langzaam zijn, waardoor het minder geschikt is voor het verspanen van grote hoeveelheden werkstukken.

Conclusie: draadvonken biedt maximale ontwerpvrijheid

Al met al kan worden geconcludeerd dat draadvonken een uiterst nauwkeurige metaalbewerkingstechniek is die werktuigbouwkundig ingenieurs maximale ontwerpvrijheid geeft. Het biedt niet alleen een hoge mate van precisie en betrouwbaarheid, maar ook een milieuvriendelijke en kosteneffectieve oplossing voor het bewerken van metalen componenten. Het is dan ook een techniek die de aandacht verdient van iedere werktuigbouwkundig ingenieur die op zoek is naar de beste oplossing voor zijn productieproces. Nefratech EDM-Center denkt graag met jou mee al vanaf het begin van het project en geeft u alle nodige informatie om aan de slag te gaan. Zo zorgen wij ervoor dat elk werkstuk een succes wordt!

Als je meer wilt weten over de diensten van Nefratech EDM-Center, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team van professionals en on up-to-date machinepark staan klaar om al jouw vragen te bespreken!

Inhoudsopgave