Zinkvonken

Voor het zinkvonken van onder andere spuitgietmatrijzen, spiebanen en spline-vertandingen, bevat het machinepark van Nefratech EDM-Center ook een zinkvonkmachine: de 4-assige CNC-gestuurde SODIC AG40L zinkvonker. 

De ‘Nefratechers’ beheersen het zinkvonken tot in de vingertoppen. Het voordeel van zinkvonken is de snelle doorlooptijd bij het vervaardigen van (ook complexe!) producten. Voor het maken van spuitgietmatrijzen wordt zinkvonken veel gebruikt. Zinkvonken is ook productietechnisch en/of prijstechnisch interessant voor het maken van fijnmechanische delen.

Niet elke productieproces vraagt om een fulltime bemanning van de machines. Daardoor kunnen machines doordraaien in de tijd dat er niet fysiek wordt gewerkt.
De combinatie van de snelheid van het zinkvonkenproces en – indien het proces en het product het toelaten – een minimale bezetting, realiseren aantrekkelijke tarieven.

Eén van de grote voordelen van zinkvonken is bijvoorbeeld de realisatie van vierkante even en zelfs oneven hoeken of blinde gaten. Scherpe hoeken zijn geen uitdaging voor de zinkvonkmachine. Geharde materialen lenen zich bij uitstek deze vorm van vonkeroderen, in combinatie met de hierboven genoemde technische uitdagingen. Twijfelt u? Neem vraag dan zeker even om advies en neem vrijblijvend contact met ons op! 

Lees ook het artikel in onze kennisbank: ‘Hoe worden spuitgietmatrijzen gemaakt‘ of ‘Wanneer kies je voor zinkvonken?‘ 

Is zinkvonken voor u interessant? Vraag advies!

Binnen 24 uur ontvangt u een reactie! 

Zinkvonken: wij denken met u mee!

Een van de specialiteiten die Nefratech EDM-Center al jaren in huis heeft naast het draadvonken is het zinkvonken. Voordat een project van start gaat, zijn wij meer dan bereid om met u mee te denken. Onze kennis en kunde helpt bij het nemen van de juiste beslissing. Want ‘Wanneer kies je voor zinkvonken?‘, bij welke producten of welk prijsverschil biedt zinkvonken t.o.v. andere productiemethoden en wat zijn – in het ander geval – de voordelen bij draadvonken ten opzichte van zinkvonken?  

Omdat de opspanmiddelen bij het zinkvonken uiterst flexibel zijn, kunnen er relatief eenvoudig meerdere kleine series of zelfs enkele producten onbemand worden gemaakt. Lees meer over de voordelen van zinkvonken of over de nauwkeurigheid en ruwheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zinkvonken spuitgietmatrijzen Nefratech EDM-Center

Voordelen van zinkvonken:

Het zinkvonkproces

Het werkstuk wordt met een elektrode verspaand. Voor een bepaalde precisie in een inkeping moeten meerdere elektrodes aangemaakt worden. De elektrode is in bijna iedere gewenste vorm machinaal te bewerken. Daarna wordt het product op de zinkvonkmachine in het werkstuk gevonkt. Voor het bewerken van vierkante gaten, blinde gaten en scherpe hoeken, in combinatie met gehard materiaal, is zinkvonken de ideale oplossing.

Welke vormen bij zinkvonken?

De typische geometrie van onderdelen bestaat vaak een complexe 3D-vorm, vaak met kleine of oneven gevormde hoeken. Er worden ook verticale, orbitale, spiraalvormige, conische, roterende, spin- en indexerende bewerkingscycli gebruikt.

Zinkvonken; ruwheid en nauwkeurigheid

De maximaal te bereiken tolerantie ligt bij zinkvonken op 0,005 mm en eindruwheid op maximaal 0,2 Ra. De haalbaarheid van deze toleranties hangt af van een aantal factoren:

  • Materiaalsoort.
  • Geometrie.
  • Afmeting.
Nefratech EDM Center, CNC-vonkeroderen, snelle levering binnen NL-BE-DU

Zinkvonkproducten:

  • Vormholtes van spuitgietmatrijzen   
  • Spiebanen
  • Spline-vertandingen
  • En nog veel meer…