Zinkvonken

Voor het zinkvonken van onder andere spuitgietmatrijzen, spiebanen en spline-vertandingen, bevat het machinepark van Nefratech EDM-Center ook een zinkvonkmachine: de 4-assige CNC-gestuurde SODIC AG40L zinkvonker. 

De ‘Nefratechers’ beheersen het zinkeroderen tot in de vingertoppen. Het voordeel hiervan is de snelle doorlooptijd bij het vervaardigen van (ook complexe!) producten. Voor het maken van spuitgietmatrijzen wordt zinkvonken veel gebruikt. Vonkeroderen is ook productietechnisch en/of prijstechnisch interessant voor het maken van fijnmechanische delen.

Niet elke productieproces vraagt om een fulltime bemanning van de machines. Daardoor kunnen machines doordraaien in de tijd dat er niet fysiek wordt gewerkt.
De combinatie van de snelheid van het productieproces en – indien het proces en het product het toelaten – een minimale bezetting, realiseren aantrekkelijke tarieven.

Eén van de grote voordelen is bijvoorbeeld de realisatie van vierkante even en zelfs oneven hoeken of blinde gaten. Scherpe hoeken zijn geen uitdaging voor de zinkvonkmachine. Geharde materialen lenen zich bij uitstek deze vorm van vonkeroderen, in combinatie met de hierboven genoemde technische uitdagingen. Twijfelt u? Neem vraag dan zeker even om advies en neem vrijblijvend contact met ons op! 

Lees ook het artikel in onze kennisbank: ‘Hoe worden spuitgietmatrijzen gemaakt

Wanneer is zinkvonken interessant? Vraag om advies!

Binnen 24 uur ontvangt u een reactie! 

Zinkvonken: wij denken met u mee!

Een van de specialiteiten die Nefratech EDM-Center al jaren in huis heeft naast het draadvonken is het zinkvonken. Voordat een project van start gaat, zijn wij meer dan bereid om met u mee te denken. Onze kennis en kunde helpt bij het nemen van de juiste beslissing. Want wanneer kies je voor zinkvonken, bij welke producten of welk prijsverschil biedt zinkvonken t.o.v. andere productiemethoden en wat zijn – in het ander geval – de voordelen bij draadvonken ten opzichte van zinkvonken?  

Omdat de opspanmiddelen bij het zinkeroderen uiterst flexibel zijn, kunnen er relatief eenvoudig meerdere kleine series of zelfs enkele producten onbemand worden gemaakt. Lees meer over de voordelen van zinkvonken of over de nauwkeurigheid en ruwheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zinkvonken_spuitgietmatrijzen_Nefratech_EDM_Center

Voordelen van zinkvonken:

Het zinkvonkproces

Het werkstuk wordt met een elektrode verspaand. Voor een bepaalde precisie in een inkeping moeten meerdere elektrodes aangemaakt worden. De elektrode is in bijna iedere gewenste vorm machinaal te bewerken. Daarna wordt het product op de zinkvonkmachine in het werkstuk gevonkt. Voor het bewerken van vierkante gaten, blinde gaten en scherpe hoeken, in combinatie met gehard materiaal, is zinkeroderen de ideale oplossing.

Welke vormen bij zinkvonken?

De typische geometrie van onderdelen bestaat vaak een complexe 3D-vorm, vaak met kleine of oneven gevormde hoeken. Er worden ook verticale, orbitale, spiraalvormige, conische, roterende, spin- en indexerende bewerkingscycli gebruikt.

Ruwheid en nauwkeurigheid

De maximaal te bereiken tolerantie ligt op 0,005 mm en eindruwheid op maximaal 0,2 Ra. De haalbaarheid van deze toleranties hangt af van een aantal factoren:

  • Materiaalsoort.
  • Geometrie.
  • Afmeting.
Zinkvonken, zinkvonker, zinkvonkbedrijf, zinkvonkproduct, Nefratech EDM Center Weert

Zinkvonkproducten:

  • Vormholtes van spuitgietmatrijzen   
  • Spiebanen
  • Spline-vertandingen
  • En nog veel meer…
Zinkvonk product, zinkvonken, zinkeroderen Nefratech EDM Center
SODIC AG40L Zinkvonk machine Nefratech EDM Center Weert

Geklimatiseerde productiefaciliteit:

Het geavanceerde machinepark van Nefratech EDM Center bevindt zich in een geklimatiseerde productieruimte. Onze productiefaciliteit biedt het team alle ruimte om te doen waar zij goed in zijn: innovatieve en hoogwaardige oplossingen leveren. Ongeacht vorm, afmeting, materiaal of oplage. Onze USP’s zijn de korte doorlooptijden, nauwkeurigheid, rechtstreeks communicatie én een strakke organisatie.