Zinkvonken: innoverend door complexe vormen in één opspanning

Vormholtes van spuitgietmatrijzen bewerken, spiebanen, spline-vertandingen en andere complexe vormen voert Nefratech EDM-Center met de 4-assige CNC-gestuurde SODIC AG40L zinkvonker uit. 

De ‘Nefratechers’ beheersen het vonken tot in de vingertoppen. Het voordeel daarvan is de korte doorlooptijd bij het vervaardigen van nauwkeurige vormen uit geleidende metalen die om een extreme nauwkeurigheid vragen. 

Vonkeroderen is productietechnisch en/of prijstechnisch interessant voor het maken van diverse soorten fijnmechanische delen.

Snelle levering in Nederland, België & Duitsland

Niet elke productieproces vraagt om een fulltime bemanning van de machines. Daardoor kunnen machines doordraaien in de tijd dat er niet fysiek wordt gewerkt.
De combinatie van de snelheid van het productieproces en – indien het proces en het product het toelaten – een minimale bezetting, realiseren aantrekkelijke tarieven.

Voordelen van zinkvonken

Eén van de grote voordelen is bijvoorbeeld de realisatie van vierkante even en zelfs oneven hoeken of blinde gaten. Scherpe hoeken zijn geen uitdaging voor de zinkvonkmachine. Geharde materialen lenen zich bij uitstek deze vorm van vonkeroderen, in combinatie met de hierboven genoemde technische uitdagingen. Twijfelt u nog? Neem vraag dan zeker even om advies en neem vrijblijvend contact met ons op! 

Zinkvonken? Wij denken mee!

Een van de specialiteiten die Nefratech EDM-Center al jaren in huis heeft naast het draadvonken is het zinkvonken. Voordat een project van start gaat, zijn wij meer dan bereid om met u mee te denken. Onze kennis en kunde helpt bij het nemen van de juiste beslissing. Want wanneer kies je voor zinkvonken, bij welke producten of welk prijsverschil biedt zinkvonken t.o.v. andere productiemethoden en wat zijn – in het ander geval – de voordelen van draadvonken ten opzichte van zinkvonken? Wat zijn de voordelen van zinkvonken?

Omdat de opspanmiddelen bij het zinkeroderen uiterst flexibel zijn, kunnen er relatief eenvoudig meerdere kleine series of zelfs enkele producten onbemand worden gemaakt. Lees meer over de voordelen van zinkeroderen of over de nauwkeurigheid en ruwheid

Wanneer is zinkvonken interessant? Vraag om advies!

Binnen 24 uur ontvangt u een reactie! 

Zinkvonken spuitgietmatrijzen, spuitgietmatrijs, Nefratech EDM-Center

Voordelen van zinkvonken

Zinkvonkproces

Het werkstuk wordt met een elektrode verspaand. Voor een bepaalde precisie in een inkeping moeten meerdere elektrodes aangemaakt worden. De elektrode is in bijna iedere gewenste vorm machinaal te bewerken. Daarna wordt het product op de zinkvonkmachine in het werkstuk gevonkt. Voor het bewerken van vierkante gaten, blinde gaten en scherpe hoeken, in combinatie met gehard materiaal, is zinkeroderen de ideale oplossing.

Welke vormen?

De typische geometrie van onderdelen bestaat vaak een complexe 3D-vorm, vaak met kleine of oneven gevormde hoeken. Er worden ook verticale, orbitale, spiraalvormige, conische, roterende, spin- en indexerende bewerkingscycli gebruikt.

Ruwheid en nauwkeurigheid

De maximaal te bereiken tolerantie ligt op 0,005 mm en eindruwheid op maximaal 0,2 Ra. De haalbaarheid van deze toleranties hangt af van een aantal factoren:

  • Materiaalsoort.
  • Geometrie.
  • Afmeting.
Zinkvonken, vonkeroderen, zinkvonker, zinkvonkbedrijf, zinkvonkproduct, zinkvonkmachine, zinkvonk, Nefratech EDM Center Weert
Zinkvonken, zinkvonker, zinkvonkbedrijf, zinkvonkproduct, zinkvonkmachine, zinkvonk, Nefratech EDM Center Weert

Zinkvonkproducten

SODIC AG40L Zinkvonk machine Nefratech EDM Center Weert

Zinkvonkmachines

De zinkvonker uit ons het machinepark staan in een geklimatiseerde werkplaats. Onze productiehal biedt alle ruimte om te doen waar wij goed in zijn: innovatieve, hoogwaardige oplossingen leveren. En altijd even snel en secuur, ongeacht vorm, afmeting, materiaal of oplage. Onze USP’s zijn de korte doorlooptijden, nauwkeurigheid en korte communicatielijnen. 

Veelgestelde vragen

Bij zinkvonktechniek wordt gebruik gemaakt van vonkverspaning. Het te bewerken materiaal wordt geërodeerd tijdens het verspaningsproces. Hierbij zijn een werkstuk (van stroomgeleidend metaal) als elektroden, zoals koper of grafiet, nodig. De elektrode wordt bewerkt en vervolgens wordt het product met behulp van de zinkvonkmachine geërodeerd. Zinkvonken als draadvonken bieden verschillende voordelen. De grote ontwerpvrijheid voor mechanical engineers is daar één van. Lees ook het artikel ‘Vonkeroderen geeft mechanical engineers maximale ontwerpvrijheid‘.