Hoe kunnen we helpen?

De mogelijkheden van verspanen door middel van draadvonken en zinkvonken

Je bent hier:
De-mogelijkheden-van-verspanen-door-middel-van-draadvonken-en-zinkvonken-Nefratech-EDM-Center
Ontdek de mogelijkheden van verspanen door middel van draadvonken en zinkvonken bij Nefratech EDM-Center

Verspaning is een techniek in de metaalbewerking. Het begrip omvat verschillende verspaningstechnieken, waaronder: draaien, frezen en draadvonken. Deze technieken spelen een essentiële rol bij het vormgeven van metalen onderdelen en het bereiken van uiterste precisie. In dit artikel concentreren wij ons op de verspanende mogelijkheden van draadvonken en zinkvonken en hoe Nefratech EDM-Center deze processen tot in de perfectie beheerst.

Wat is verspaning?

Verspaning is een breed begrip dat verwijst naar het proces van het verwijderen van materiaal van een werkstuk om de gewenste vorm, maatvoering of oppervlaktekwaliteit te bereiken. Het doel is om materialen te bewerken door middel van snijgereedschappen en machines, waarbij spanen of spanen worden verwijderd om het gewenste eindproduct te produceren. Bij verspanen wordt een gedeelte van het materiaal weggenomen on zodoende de gewenste vorm te produceren. Verspaning is van toepassing op een breed scala aan materialen, waaronder metalen, kunststoffen en keramiek.

Metaal verspanen is een methode om metaal op maat te maken”.

CNC-verspanen

Omdat het verspanen computergestuurd gebeurt, wordt het CNC-verspanen genoemd. Bij CNC-verspanen (CNC = Computer Numerical Control) worden de verspaningsmachines dus aangestuurd door computerprogramma’s. Deze programma’s bevatten gedetailleerde instructies over hoe de machine moet bewegen en welke gereedschappen moeten worden gebruikt om het werkstuk te bewerken. De CNC-machine hoedt slechts één keer ingesteld te worden om het gewenste product te realiseren.

De gewenste verspanende bewerking wordt op een computer gecreëerd en overgebracht naar een computergestuurde frees-, draaibank of vonkmachine. Deze machines voeren vervolgens automatisch en met uiterste precisie de vereiste verspanende bewerkingen uit. Er bestaan verschillende verspanende bewerkingen. Methodes die metaal bewerken door middel van verspaning zijn draadvonken en zinkvonken.

Verspaningstechnieken

Verspaningstechnieken omvatten onder andere:

  1. Draaien: hierbij wordt een werkstuk rond zijn as gedraaid terwijl een snijgereedschap in contact komt met het materiaal. Dit wordt vaak gebruikt voor cilindrische onderdelen zoals assen en flenzen.
  2. Frezen: bij frezen wordt het werkstuk stationair gehouden terwijl een roterend gereedschap met meerdere tanden (frees) materiaal verwijdert. Dit maakt complexe vormen mogelijk.
  3. Draadvonken: draadvonken, ook wel EDM (Electrical Discharge Machining) genoemd. Het EDM-proces is een unieke verspaningstechniek waarbij een geleidende draad wordt gebruikt om elektrische ontladingen te creëren en materiaal te verwijderen. Dit is bijzonder geschikt voor geharde materialen.
  4. Zinkvonken: zinkvonken is een andere vorm van EDM waarbij elektroden met de gewenste vorm in het werkstuk worden geplaatst. Hierdoor wordt materiaal nauwkeurig verwijderd zonder fysiek contact.

De voordelen van draadvonken en zinkvonken

Draadvonken

Draadvonken biedt een aantal unieke voordelen:

  • Nauwkeurigheid: het proces maakt het mogelijk om zeer nauwkeurige en complexe vormen te produceren met strakke toleranties.
  • Hardheid van materialen: draadvonken is geschikt voor geharde materialen die moeilijk te verspanen zijn met andere technieken.
  • Geen contact: omdat er geen fysiek contact is tussen het gereedschap en het werkstuk, is er geen slijtage van het gereedschap, wat resulteert in langere gereedschapslevensduur.

Zinkvonken

Zinkvonken heeft ook zijn voordelen:

  • Precisie: het is zeer geschikt voor het produceren van kleine en complexe onderdelen met hoge precisie.
  • Oppervlakteafwerking: zinkvonken kan een uitstekende oppervlakteafwerking bereiken, wat belangrijk is voor onderdelen met strenge oppervlakte-eisen.
  • Minimale vervorming: omdat er geen mechanische krachten worden uitgeoefend, is er minimale vervorming van het werkstuk.

Complexe producten uit stroomgeleidend metaal

Voor de productie van producten die complexe vormen hebben en die om een hoge nauwkeurigheid vragen zijn draadvonken en zinkvonken bij uitstek geschikt. Vooral voor de nabewerking van matrijzen spuitgietmatrijzen is deze metaalbewerkingstechniek zeer geschikt. Beide verspaningsmethoden realiseren hoge precisie bij elke gewenste vorm.

Voor grote werkstukken heeft Nefratech EDM-Center de Sodick ALC 800GH in het machinepark. Met deze draadvonker kunnen werkstukken tot 3 ton worden werkstukbereik van 800 x 600 x 800 mm. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie

Frank Lenaers, directeur Nefratech EDM-Center

Voor welke industrieën biedt vonkverspaning profijt?

Industrieën die bij uitstek profiteren van vonkverspaning zijn onder andere de luchtvaartindustrie, de medische sector, de automobielindustrie en de gereedschapsmakerij. Vonkverspaning biedt deze industrieën de mogelijkheid om zeer nauwkeurige en complexe onderdelen te produceren, vaak van geharde materialen, wat essentieel is voor hun specifieke toepassingen.

In de luchtvaartindustrie worden bijvoorbeeld turbinebladen en precisieonderdelen voor vliegtuigmotoren vervaardigd met behulp van vonkverspaning.

De medische sector maakt gebruik van deze techniek voor de productie van chirurgische instrumenten en implantaten. De auto-industrie profiteert van vonkverspaning voor de vervaardiging van matrijzen en spuitgietonderdelen. Kortom, vonkverspaning is een waardevolle verspaningstechniek voor industrieën die streven naar uiterste precisie en hoogwaardige componenten.

Nefratech EDM-Center: experts in verspanende technologie

Nefratech EDM-Center heeft zich bewezen als een leider in de wereld van verspaning, met een bijzondere expertise in draadvonken en zinkvonken. Hun state-of-the-art machines en hooggekwalificeerd personeel stellen hen in staat om zelfs de meest uitdagende verspaningsprojecten aan te pakken.

Of het nu gaat om het produceren van kritische componenten voor de luchtvaartindustrie, bewerking van matrijzen voor spuitgieten of andere precisieonderdelen, Nefratech EDM-Center biedt oplossingen die voldoen aan de hoogste normen van nauwkeurigheid en kwaliteit.

Conclusie: verspaning is een essentieel onderdeel van de moderne metaalbewerking en de mogelijkheden van draadvonken en zinkvonken bij Nefratech EDM-Center openen de deur naar ongeëvenaarde precisie en vakmanschap. Als u op zoek bent naar verspanende oplossingen van topkwaliteit, is Nefratech EDM-Center in voor bedrijven in Nederland, België en Duitsland de juiste keuze.

Ontdek ook de mogelijkheden van verspanen door middel van draadvonken en zinkvonken bij Nefratech EDM-Center!

Ontdek vandaag nog hoe Nefratech EDM-Center uw verspaningsbehoeften kan vervullen met behulp van geavanceerde draadvonk- en zinkvonktechnologieën. Neem contact met ons op om uw project te bespreken en samen te werken aan nauwkeurige en efficiënte oplossingen voor al uw verspaningsuitdagingen. Ons team en het up-to-date machinepark staan klaar om uw ideeën tot leven te brengen!

Inhoudsopgave