VONKBOREN - STARTGATBOREN

Vonkboren of startgatboren vindt plaats voordat een product bewerkt kan worden. 

Omdat er bij draadvonken sprake is van doorlopende contouren, moeten er startgaten aangebracht worden. Als dit startgat niet geboord kan worden – of het gat erg klein is of als het diepe gaten zijn – dan wordt een startgat door middel van vonkboren gerealiseerd. Een vonkboormachine opereert computergestuurd en is hierdoor uiterst nauwkeurig. 

Vonkboring – ook wel startgatboren genoemd – een uitkomst en breed inzetbaar voor verschillende technische doeleinden. Bij vonkboring maakt een roterende buiselektrode met hulp van vonkontladingen en een hoge snelheid een gat in uiteenlopende soorten geleidend materiaal. 

Een vonkboormachine kan zowel handmatig worden ingesteld als (CNC) computergestuurd zijn.
Beide machines zijn in het machinepark van Nefratech EDM-Center aanwezig, zodat wij alle flexibiliteit in huis hebben.  

Lees ook: wat is vonkerosie of wat zijn de voordelen van vonkboren.

Vonkboren: toepassingen

  • Startgaten.
  • Koelgaten.
  • Toevoergaten voor olie of vloeistoffen.
  • Ontluchtingsgaten.
  • Gaten in een hellend vlak.
  • Gaten overdwars door een as of buis. 
  • Ook: verwijderen een gebroken tap, pen of boor.
  • Of uw specifieke product…
CNC vonkboren Startgatvonken Nefratech EDM-Center
CNC-vonkboormachine voor startgatvonken

Wat zijn de kosten van vonkboren?

Het boren van startgaten met hulp van vonktechniek is een methode die grotendeels door onbemande, computergestuurde machines wordt uitgevoerd. Dat scheelt daarom manuren in de doorberekening van de kostprijs van het product. Hierdoor is op boren door middel van vonkerosie vaak een aantrekkelijkere optie ten aanzien van andere technieken. Het tarief hangt samen met het materiaal, de afmeting en natuurlijk van de vorm en of er een klein gat geboord moet worden. De oplage is uiteraard ook belangrijk! Wilt u exact weten wat het prijsverschil is ten opzichte van uw huidige methode, vraag dan om advies en een vergelijkende offerte. 

 

Startgatvonken, vonkboren Nefratech EDM-Center
CNC-vonkboren

Veelgestelde vragen over vonkboren

Vonkboren is een vorm van zinkvonken. Een buisvormige elektrode maakt kleine ronden gaten in een werkstuk (bestaande uit geleidende metaalsoorten) door middel van vonkeroderen. Dit kunnen blinde of doorlopende gaten zijn. Het vonkboren gebeurt door middel van vonkontlading. De elektrische spanning tussen de vonkelektrode en het werkstuk veroorzaakt die ontlading waardoor er geboord kan worden. Vonkboren is een proces met zeer hoge elektrodetoevoersnelheid en daardoor is de techniek erg nauwkeurig. Door de CNC-besturing in combinatie met snelheid kunnen gaten gerealiseerd worden van de kleinste diameter.
Lees meer: wat is vonkboren en voordelen van vonkboren.

De kosten van vonkboren zijn uiteraard afhankelijk van tal van varianten. Om te beginnen de materiaalsoort, de grootte van het werkstuk, hoe diep of hoe klein een startgat moet worden, de oplage en eventuele verdere bewerkingen, zoals draadvonken of zinkvonken, die Nefratech EDM Center voor u gaat uit te voeren… Zoals u al eerder las is het grote voordeel van startgatvonken dat het boorproces grotendeels onbemand kan worden uitgevoerd: dat scheelt kosten! Een vast tarief is helaas niet te noemen. Wilt u een vrijblijvende offerte voor startgatvonken ontvangen? Neem contact op met Sven Stoffelen en hij zal u een concurrerende prijsopgave voor vonkboren doen toekomen.