Hoe kunnen we helpen?

Welke metalen vonkverspanen?

Je bent hier:
Welke metalen vonkverspanen, Nefratech EDM Center Weert

Welke metalen vonkverspanen?

Vonkerverspanen, vonkeroderen of vonkerosie: deze termen betekenen hetzelfde. Vonkverspanen wordt ook wel draadvonken of zinkvonken genoemd. Vonkverspaning kent veel toepassingen. Met vonkeroderen kunnen ongeharde én geharde materialen bewerkt worden.

Eén belangrijke vereiste is er wel: het metaal dat bewerkt moet worden moet wél elektrisch geleidend zijn.

Vonkverpanen kan dus alleen op elektrisch geleidende metalen toegepast worden.

Deze metalen kunnen door vonkverspaning bewerkt worden:

De volgende metalen met verschillende hardheden kunnen bewerkt worden door middel van vonkverspaning:

 • Brons
 • Koper
 • Messing
 • RVS of Roestvrij staal
 • Aluminium
 • Gehard staal

Deze geleidende materialen zijn dus allemaal geschikt voor vonkverspanen; ook als er sprake is van verschillende hardheden. Dankzij de hoge nauwkeurigheid is draadvonken of zinkvonken ook geschikt voor de minder toegepaste materialen zoals titanium en andere super alloys.

Vormen van vonkverspanen

Draadvonken en zinkvonken zijn twee verschillende bewerkingsvormen van vonkverspanen. De ‘rode draad’ is dat het product bewerkt wordt met een elektrode. Deze draad – of elektrode – snijdt met een statische snelheid deeltjes van een product af. De draad moet uiteraard ook stroomgeleidend zijn. Met een constante snelheid bewerkt de draad een product: er worden deeltjes metaal met extreme nauwkeurigheid van het metaaloppervlak gevonkt.

Vonkeroderen is een zeer geschikte metaalbewerkingstechniek voor bijvoorbeeld conisch snijden en het produceren van zeer fragiele onderdelen. Doordat wij 5-assig simultaan kunnen vonken kunnen complexe 2,5D vormen gemaakt worden door Nefratech EDM-Center.

Hoe werkt vonkverspanen?

Bij vonkverspanen wordt dus gebruikt gemaakt van een metalen draad (messing) die ook stroomgeleidend is en werkt met korte pulsen. Bij draadvonken wordt gebruik gemaakt van twee elektroden: het werkstuk is de eerste elektrode en de erodeerdraad is de tweede. Ze bezitten een tegengestelde polariteit. De draad bewerkt het werkstuk door middel van elektrische spanning en maakt een elektrische verbinding met het te bewerken metaal en ‘vonkt’ daardoor kleine deeltjes weg. Eigenlijk wordt er gebruik gemaakt van de kortsluiting die er tussen de twee elektroden ontstaat.

Welke metalen vonkverspanen? Vonken heeft veel voordelen.

 • Ongeharde én geharde materialen zijn geschikt voor bewerking door middel van vonkverspanen.
 • Deze veelzijdige techniek kan op elektrisch geleidend materiaal toegepast kan worden.
 • Vonkverspanen is een zeer nauwkeurige bewerking. Het is geschikt voor het maken van kleine, fragiele onderdelen en vormen, van micrometer tot maximeter ofwel draadvonken tot drie ton!
 • Met deze techniek kunnen gaten gemaakt worden en (kleine en dunne) vormen of onderdelen bewerkt worden.
 • Vonkverspanen is in veel gevallen een ideale optie. Vraag bij twijfel altijd even om advies aan de ‘vakvonkers’ van Nefratech EDM Center!

Als een product een coating of als het product een andere niet-geleidende oppervlakte behandeling ondergaan heeft kan dat een belemmering zijn. Vraag daarom altijd om advies en/of een concurrerende offerte!

Lees meer over draadvonken bij Nefratech EDM-Center.

Meer over vonkverspanen

Wat is vonkverspanen?
Welke materialen kun je met vonkverspanen bewerken?
Hoe nauwkeurig is vonkverspanen?

Inhoudsopgave