Hoe kunnen we helpen?

Hoe nauwkeurig is vonkverspanen?

Je bent hier:
Hoe nauwkeurig is vonkverspanen, Nefratech EDM Center

Vonkverspanen – zoals draadvonken of zinkvonken – zorgt voor extreme nauwkeurigheid van het product, doordat de elektrode het werkstuk niet raakt. Daardoor kunnen geen vervormingen ontstaan tijdens de productie.

Vanwege deze contactloze manier van vonkverspannen kunnen metalen van een verschillende hardheden worden bewerkt. De hardheid van het materiaal heeft alleen invloed op de bewerkingssnelheid. Lees ook: welke metalen vonkverspanen?

Met draadvonken wordt er, in tegenstelling tot verspanen door middel van CNC frezen, geen druk op het werkstuk uitgeoefend. Hierdoor kan een werkstuk ook niet vervormen.

Hoe nauwkeurig is vonkverspanen: zeer nauwkeurig!

Het draadvonken is een geschikt methode voor de productie van precisieproducten die tot de µ nauwkeurig zijn: tot Ra 0,3 µm nauwkeurig!

Werkstukken kunnen met vonkverspanen tot een nauwkeurigheid van enkele duizendste millimeters worden geproduceerd. De gemiddelde vonkspleet die behaald wordt, tegen de voordeligste kosten en de bewerkingstijd, is 0,335 mm met behulp van Ø 0,25 mm messingdraad.

Met vonkverspanen kunnen zeer dunne producten – maar ook uiterst kleine werkstukken – de gewenste vorm krijgen. Dat maakt vonkeroderen – zoals draad- en zinkvonken – zeer geschikt voor de realisatie van nauwkeurige vormen.

Hoe ontstaat die nauwkeurigheid?

Bij vonkverspanen wordt gebruik gemaakt van een draad: dit is een elektrode. De draad bestaat dus uit een stroomgeleidend metaal zoals messing. Het te bewerken werkstuk is de tweede eletrode. Er wordt gebruik gemaakt van korte pulsen, waarvan de frequentie en kracht ingesteld kunnen worden. Tussen de elektrodes ontstaat door de stroom spanning: hierdoor kan een vorm uit het oppervlak van het te bewerken product gesneden worden. De draad loopt af in een statische snelheid en vernieuwt zichzelf daardoor steeds weer: dit voorkomt vervormingen aan het werkstuk. Tijdens erodeerproces schieten van het product en de erodeerdraad vonken af, waardoor kleine deeltjes van het werkstuk en de draad afbreken.

Doordat er vaak een aparte elektrode wordt gebruikt voor het voor- en navonken, is een hoge nauwkeurigheid gegarandeerd. Door middel van vonkerosie kunnen lastige en precieze vormen kunnen worden uitgesneden, maar ook schuine vlakken en conische vormen.

Vonkerspanen kan alleen worden toegepast op elektrisch geleidende materialen.

Nauwkeurigheid bij vonkboren

Een toepassing van vonkboren is het maken van startgaten voor het draadvonken. Vonkboren is dus vaak nodig om te kunnen starten met draadvonken of zinkvonken. Het wordt daarom ook startgatvonken genoemd. Vonkboren is zeer nauwkeurig: met een dunne buisvormige elektrode worden kleine ronde gaten gevonkt. Het wordt toegepast voor het produceren van spuitgietmatrijzen.

Lees ook onze pagina over controle bij draadvonken en zinkvonken of lees meer over GRADE-2 Cleanliness

Nabewerken van spuitgietmatrijzen

Vooral bij het nabewerken van matrijzen (zowel enkelvoudige als meervoudige matrijzen) is nauwkeurigheid tot op de macrometer vereist. Een spuitgietmatrijs produceert uniforme producten van kunststof of metaal; de productie daarvan moet vraagt om uiterste nauwkeurigheid. Metalen spuitgietmatrijzen bewerken wij na door middel van draadvonken of zinkvonken. Hierover leest u meer op de pagina ‘spuitgietmatrijs nabewerken’.


Meer kennis-artikelen:
Wat is vonkverspanen?
Welke materialen kun je vonkverspanen?


Inhoudsopgave