Hoe kunnen we helpen?

Vonkverspanen toepassen: waarvoor wordt vonkverspaning gebruikt?

Je bent hier:

Vonkverspanen toepassen gebeurt bij metaalbewerkingsprocessen zoals draadvonken of zinkvonken. Vonkverspaning geschiedt met behulp van elektrische ontlading en is een bewerkingsmethode die voornamelijk wordt gebruikt voor harde en geleidende metalen of die met traditionele technieken zeer moeilijk te bewerken zijn. 

Omdat de elektrode niet in contact komt met het werkstuk is deze manier vonkeroderen geschikt voor alle geleidende materialen en met verschillende hardheden (gehard en ongehard). Daarnaast kunnen dunne producten door middel van draad- en zinkvonken in de gewenste vorm gesneden worden.

Vonkverspanen toepassen: zink- en draadvonken

Vonkverspaning – zoals zinkvonken of draadvonken – is geschikt voor precisieproducten die tot de µ nauwkeurig zijn. Tijdens het vonkerodeer-proces wordt er, in tegenstelling tot verspanen door middel van beitels, geen druk op het werkstuk uitgeoefend. Het werkstuk vervormd tijdens deze processen dus niet of nauwelijks!

Vonkverspanen

Vonkverspanen toepassen gebeurt bij de fabricage van allerlei onderdelen. Vaak zijn dit halffabricaten. Het is een relatief jonge techniek die vanaf ongeveer 1950 pas zijn intrede deed. De techniek kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan andere technieken zoals profielslijpen, CNC frezen of draaien.

De techniek wordt toegepast om op een nauwkeurige manier gaten in een werkstuk aan te brengen. En dat gaat met hoge snelheid. Voorbeelden zijn: startgaten voor verdere bewerking of lucht-, koel- en toevoerkanalen.

Meer kennisbankartikelen:
Hoe nauwkeurig is vonkverspanen?

Inhoudsopgave