Hoe kunnen we helpen?

Voordelen draadvonken? Oppervlakte ruwheid tot 0,3 μRa en meer…

Je bent hier:
Voordelen draadvonken, Nefratech EDM-Center

De voordelen draadvonken? Dat zijn er legio. Een van de grootste voordelen van draadvonktechniek is dat de dunne messing draad, die het product bewerkt, tijdens tijdens het proces steed opnieuw wordt vernieuwd. Daardoor ontstaat er geen slijtage aan de draadvormige elektrode. Slijtage aan de electrode veroorzaakt namelijk een ruw oppervlak aan het te bewerken product. Met draadvonken gebeurt dat niet: met draadvonken en zinkvonken kan een oppervlakte ruwheid van 0,3 μRa worden bereikt van het te bewerken product.

Het volgende grote voordeel is dat door middel van draadvonken kunnen complexe contouren met hoge precisie gesneden worden. Ook 4-assige conische contouren worden eenvoudig gerealiseerd door middel van draadvonken. 

In principe komt draadvonken eruit neer dat een dunne draad door middel van electriciteit stukjes metaal van een product afvonkt. Daarom kan draaderoderen alleen toegepast worden bij geleidende metalen.

Draadvonken wordt ook draaderoderen genoemd, draaderosie of draadvonktechniek. In het Engels wordt het aangeduid als ‘EDM wire cutting’ of ‘wire cutting’.

Met draadvonken kunnen contouren worden gerealiseerd die niet of zeer moeilijk met andere metaalbewerkingstechnieken te produceren zijn.

Voordelen draadvonken:

 1. Draadvonken kan worden toegepast op zowel ongeharde als geharde materialen.
 2. Oppervlakte ruwheid tot 0,3 μRa.
 3. Complexe contouren worden met precisie uit geleidend metaal gesneden.
 4. Realiseren van conische contouren.
 5. Producten van 2D, 2,5D en 3D vormen: Nefratech EDM-Center kan 2,5D vormen geraliseren doordat wij 5-assig simultaan vonken maar ook 3D-vormen omdat wij 8-assig voorbereid zijn.

Voordelen draadvonken: complexe contouren bewerken

Een ander voordeel is dat er complexe contouren worden met hoge precisie kunnen worden gesneden. Ook die contouren die als zeer lastig bekend staan. Draadvonken en zinkvonken zijn metaaltechnieken die ingezet worden, daar waar andere bewerkingstechnieken het snijden of CNC frezen / CNC draaien van moeilijke contouren lastig maakt (of zelfs niet mogelijk is). Met draadvonken is het mogelijk om diverse materialen van verschillende hardheden te bewerken.

Draadvonken van conische contouren met constante hoeken

Door middel van draadvonken kunnen conische contouren en stempeldelen met een constante hoek eenvoudig gevonkt worden. Ook 5-assige conische contouren zijn mogelijk. Voorbeelden van conische contouren zijn bijvoorbeeld snijplaten en ponsgereedschap. 4-assige contouren worden vaak toegepast bij extrusiematrijzen. Bij Nefratech EDM Center wordt zowel 2-assig als 4-assig, 5-assig simultaan en 8-assig voorbereid gevonkt.

Machinepark.

Meer voordelen draadvonken:

 • Draadvonken is geschikt voor het maken van zeer nauwkeurige vormen
 • Draaderosie kan bij elektrisch geleidende materialentoegepast worden
 • De hoogte en materiaalsoort zijn van invloed op de bewerkingssnelheid
 • Zelfs lastige en precieze vormen kunnen worden uitgesneden
 • Het draadvonken kan onbemand worden uitgevoerd
 • Geen bramen én geen nabewerking nodig

Dit interesseert u misschien ook:

CNC frezen of CNC draadvonken: wat is het voordeligst?
Wat is draadvonken?
Draadvonken door Nefratech EDM Center


Inhoudsopgave