Draadvonken / wire EDM-vonkverspanen

Bij draadvonken zit de aantrekkelijkheid van het proces in de vrijheid van vormgeving. 

Met draadvonken Рofwel in het Engels wire EDM vonkverspanen Рkunnen allerlei vormen worden gemaakt uit veel verschillende, geleidende metalen. 

Dankzij deze techniek zijn geringe snijbreedtes mogelijk. Naast geringe snijbreedtes maakt EDM-vonkverspanen de productie van¬†complexe vormen in 2¬Ĺ-D mogelijk √©n conische hoeken.¬†

Tijdens het draadvonkproces wordt een draadelektrode gebruikt, die constant doorloopt vanaf een rol. De draadelektrode wordt dus doorlopend tijdens het CNC-vonkerodeerproces vernieuwd. Hierdoor is er geen sprake van slijtage aan de elektrode. De techniek zorgt voor extreme nauwkeurigheid van te vervaardigen product. Tijdens de productie ontstaan hierdoor ook geen vervormingen. De precisie bij draadvonken is daarom erg groot: er kan tot op een halve¬†micrometer¬†nauwkeurig worden gevonkt. De draadvonkmachine kan zelfs in stappen van een tiende micrometer vonken. De minimaal te bereiken ruwheid van het oppervlak is Ra 0,1őľm.¬†¬†

5-assig simultaan draadvonken

In 2000 kocht Nefratech EDM-Center als koploper binnen het vakgebied EDM-draaderoderen al een 5-assige FANUC ROBOCUT Alfa ‚Äď 1iA-5 Draadvonker. In de loop van 20 jaar zijn wij helemaal in-to het vervaardigen van een 2,5D-product.

Het product wordt in één opspanning aan vijf zijden tegelijkertijd bewerkt. Alle assen bewerken het product dus gelijktijdig! De tijdwinst die men met 5-assig simultaan zinkvonken kan behalen, is een groot voordeel. Er gaat namelijk geen kostbare tijd verloren aan de omsteltijd per bewerking. 

Het maximum aan werkstukgrootte dat deze machine aan kan is: 1.000 mm- 730 mm ‚Äď 300 mm. Het maximale werkstukbereik is: 520 mm ‚Äď 370 mm ‚Äď 300 mm. Deze draadvonker kan een tafelbelasting aan van duizend kilo.¬†¬†

8-assig (voorbereid) draadvonken

Onze Sodick AG600L kan grote werkstukken met een tafelbelasting van 3.000 kilo. Sinds 2019 staat onze ‘supermachine’, die een maximum aan werkstukgrootte aan kan van 800 mm x 600 mm x 800 mm, in Weert. Dit is binnen de Europa zelfs nog de enige machine! De met deze Sodick-topper te behalen is oppervlakteruwheid is 0,3 őľRa. En ja, wij zijn trots op deze machine! Want ook hiermee onderscheiden wij ons weer van collega-bedrijven.

Reinheidseisen bij draadvonken (bv GRADE-2)

Nefratech EDM-center onderhoudt het machinepark tot in de puntjes. Dat is van primair belang voor het behoud van een¬†constante¬†nauwkeurigheid tijdens het snijproces. Daarom worden controles op de basisfuncties¬†dagelijks uitgevoerd. Nefratech EDM-Center voldoet daardoor ook hierdoor aan de algemene reinheidseisen. Voor verschillende landelijke opdrachtgevers voeren wij al opdrachten uit volgens specifieke¬†reinheidseisen zoals bijvoorbeeld GRADE-2. Heeft u zo’n specifieke opdracht, dan kunt u bij Nefratech EDM-Center perfect terecht! Ons bedrijf is er klaar voor. Heeft u dus een een specifieke opdracht, dan gaan wij graag samen met u de uitdaging aan!¬†

Hier vindt u informatie over REINHEIDSEISEN zoals GRADE-2 Cleanliness

 

 

 

 

 

 

 

 

Nefratech overtuigt ook √ļ!

U krijgt binnen 24 uur een reactie. 

Voordelen van draadvonken:

De mogelijkheden van draadvonken...

 • CNC-draadvonken: van 4-assig, 5-assig simultaan tot
  8-assig (voorbereid).
 • As-verplaatsing SODICK ALC800GH: 800 x 600 x 800 mm.
 • Werkstuk maximaal: 1200 x 700 x 800 mm.
 • In te lezen bestandsformaten: DXF, IGES, DWG, STEP, VDA\CAM.
 • Draaddiameter: 0,05 tot 0,3 mm.
 • Ruwheid tot Ra¬†0,1¬†őľm.

Welke materialen zijn geschikt voor draadvonken / EDM-vonkverspanen‚Äč?

Alle geleidende materialen van verschillende hardheden kunnen worden bewerkt. Vanwege het beperkte materiaalverlies is draadvonken ook zeer geschikt voor het bewerken van exotische materialen. Een overzicht: 

 • Alle staalsoorten (zacht of gehard).
 • Alle rvs-soorten. In het bijzonder siliciumcarbide en PKD.
 • Aluminium en titanium.
 • Koper, brons, messing.
 • Hardmetaal, wolframcarbide, grafiet en zilver.
 • Exotische materialen: titanium, molybdeen.¬†

Wat kost draadvonken / EDM-vonkverspanen?

Afhankelijk van het product kan EDM-vonkverspanen goedkoper zijn dan CNC-draaien of CNC-frezen. Wilt u het prijsverschil zien? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Nabewerken van draadvonkproducten

Nefratech EDM-Center biedt naast draadvonken ook zinkvonken en CNC-vonkboren aan. CNC-frezen en nabewerken van draad- en zinkvonkproducten wordt door partners van Nefratech EDM-Center extern uitgevoerd. Met deze partijen wordt al jarenlang samengewerkt. Nefratech EDM-Center coördineert namens u het nabewerkingsproces, zodat u altijd te maken heeft met één aanspreekpunt. Zodra het product terug is in onze werkplaats, controleren wij het opnieuw voordat wij het aan u overhandigen. 

Na de productie kunnen de werkstukken nabewerkt worden met de volgende technieken:

 

Bekijk het machinepark van bij de snelste leverancier binnen NE-BE-Du!