Waarvoor wordt vonkverspanen gebruikt?

Je bent hier:

Vonkverspanen (ook: vonkeroderen) – zoals draadvonken of zinkvonken – met behulp van elektrische ontlading is een bewerkingsmethode die voornamelijk wordt gebruikt voor harde en geleidende metalen of die met traditionele technieken zeer moeilijk te bewerken zijn. 

Omdat de elektrode niet in contact komt met het werkstuk is deze manier vonkeroderen geschikt voor alle geleidende materialen en met verschillende hardheden (gehard en ongehard). Daarnaast kunnen dunne producten door middel van draad- en zinkvonken in de gewenste vorm gesneden worden.

Vonkverspanen: zink- en draadvonken

Vonkverspanen – zoals zinkvonken of draadvonken – is geschikt voor precisieproducten die tot de µ nauwkeurig zijn. Tijdens het vonkerodeer-proces wordt er, in tegenstelling tot verspanen door middel van beitels, geen druk op het werkstuk uitgeoefend. Het werkstuk vervormd tijdens deze processen dus niet of nauwelijks!

Toepassing van vonkverspanen

Vonkverspanen wordt gebruikt bij de fabricage van allerlei onderdelen. Vaak zijn dit halffabricaten. Het is een relatief jonge techniek die vanaf ongeveer 1950 pas zijn intrede deed. De techniek kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan andere technieken zoals profielslijpen, CNC frezen of draaien.

De techniek wordt toegepast om op een nauwkeurige manier gaten in een werkstuk aan te brengen. En dat gaat met hoge snelheid. Voorbeelden zijn: startgaten voor verdere bewerking of lucht-, koel- en toevoerkanalen.

Meer kennisbank artikelen:
Wat is vonkverspanen?
Welke materialen kun je vonkverspanen?
Hoe nauwkeurig is vonkverspanen?

Waarvoor wordt vonkverspanen gebruikt. Nefratech EDM Center Weert
Waarvoor wordt vonkverspanen gebruikt? Kenniscentrum: Nefratech EDM Center Weert

Vorige Vormen van vonkverspaning
Volgende Wat is een werkelektrode bij vonkeroderen?
Inhoudsopgave