Wat is leppen?

Je bent hier:

Leppen is net als draad- en zinkvonken een verspaningstechniek. Het is ook een vorm van slijpen waarbij de korrels zich los bevinden tussen het gereedschap en het product in. Samen met olie vormen de korrels een ‘leppasta’ (of in het geval van de combinatie met petroleum; een lepvloeistof). Het werkstuk en de pasta of vloeistof glijden in onregelmatige bewegingen over elkaar heen.

Door het schuren van de korrels wordt van zowel het product als het gereedschap materiaal afgenomen. Deze techniek wordt gebruikt om in gaten te komen; het gereedschap is dan kegelvormig. Tijdens het leppen worden de korrels versplinterd. Hierdoor worden de korrels steeds fijner. Dat is dan weer de reden dat het product een zeer glad oppervlak krijgt. Deze speciale verspaningstechniek wordt onder andere toegepast bij de fabricage van zuigerveren, koppelingsringen en onderdelen voor meetapparatuur.

Leppen, vlakleppen of polijstleppen is een slijptechniek die wordt toegepast na het draadvonken of zinkvonken van een product. Door leppen verkrijg je een zeer gladde Ra (ruwheid) van het oppervlak van het werkstuk. Dit is een spanningsvrij oppervlak. Bovendien is de bewerking braam-vrij. Het is de nauwkeurige bewerking naast vonkverspanenslijpen en honen.

Nefratech EDM-Center biedt leppen aan als bewerking in combinatie met een draad- of zinkvonkopdracht.

Tags:
Volgende Voordelen van leppen?
Inhoudsopgave