Hoe kunnen we helpen?

Wat is honen en leppen in de metaalbewerking?

Je bent hier:
Wat is honen en leppen. Nefratech EDM Center Weert, vonkeroderen
Wat is honen en leppen. Nefratech EDM Center Weert, vonkeroderen

Honen en leppen zijn specifieke vormen van metaalbewerking. Net als bij vonkeroderen (vonkverspaning) – zoals draadvonken en zinkvonken – zijn extreme vlakheden van het metaaloppervlak te bereiken.

Honen en leppen is een vorm van metaalbewerking zoals draad- en zinkvonken

Wat is honen en leppen? Honen of trekslijpen is een verspaningstechniek net zoals dat draadvonken en zinkvonken dat ook allebei zijn. Het is een vorm van slijpen die grote maatnauwkeurigheid (diameter) biedt. Met uiterste precisie wordt een – met een voor honen geschikt slijpapparaat – dun laagje van de binnenomtrek van een cilindervormige opening weggenomen. Het cilindervormig werkstuk of product draait dan rond. Een hoonmachine bevat in de lengterichting geplaatste slijpstenen: metaalbewerkers onderscheiden verticaal honen en horizontaal honen.

De slijpsteen gaat bij het honen heen en weer en slijpt als het ware metaaldeeltjes van het metaaloppervlak af, dankzij korrels die in de een bewerkingspasta zitten. Het is een vorm van slijpen of polijsten waarbij de pasta zich tussen de slijpsteen en het te bewerken product bevindt. De korrelige structuur van de pasta bevordert het slijpen. Hij kleiner de korrels, hoe gladder het metaaloppervlak.

Honen en oppervlakte ruwheid

Met honen is de te bereiken ruwheid ongekend, net als de nauwkeurigheid! Er zijn vlakheden van metalen mogelijk tot 0,3 μm: dat is vergelijkbaar met draaderoderen. De bewerking is eveneens braam-vrij. Materialen die gehoond kunnen worden zijn staal (gehard en zacht), roestvrijstaal (rvs) aluminium en koper maar ook stroomgeleidende metalen en hardstaal en zelfs gietijzer. Naast draadvonken en zinkvonken is honen een metaalbewerkingstechniek dat in een fijnmechanische werkplaats onder geconditioneerde omstandigheden plaatsvindt. Lees ook meer over Grade 2 cleanliness.

Zoals het bewerkingsproces honen als leppen wordt niet in de werkplaats van Nefratech EDM Center zelf uitgevoerd, maar bij partner metaalbewerkingsbedrijven. Zijn aanvullende bewerkingen door middel van honen wenselijk, dan wordt dat alleen in combinatie uitgevoerd met de bewerkingen zoals draadvonken en zinkvonken die worden uitgevoerd door Nefratech EDM-Center.

Lees meer over Hoe nauwkeurig is vonkverspanen? bij draadvonken en zinkvonken of bekijk direct ons machinepark vonkverspaning.

Wat is leppen?

Wanneer je met slijpen niet de vereiste toleranties behaalt, is leppen een methode om een stapje verder te gaan. Tijdens het leppen worden de korrels versplinterd, waardoor er steeds fijnere korrels ontstaan die het product een zeer glad oppervlak geven. Het principe van leppen is dus gebaseerd op het slijpend vermogen van metaal net als honen dat is. De maatnauwkeurigheid is groot. Leppen wordt toegepast bij bijvoorbeeld de productie van meetapparaten.

Wat is honen en leppen en is er verschil?

Zoals je leest zijn honen en leppen verschillende vormen van metaal bewerken. Net als draadvonken en zinkvonken zijn deze vormen van metaaltechniek sterk aan elkaar gerelateerd. Zowel met honen als met leppen kan uiterst efficiënt gewerkt worden: ze vragen beide een korte insteltijd en bewerkingstijd. Wanneer een van beide bewerkingen met vonkverspaning gecombineerd moet worden, dan geven wij uitgebreid advies in combinatie met het advies van de experts in honen en leppen. Uiteraard bekijken wij dan met u en onze samenwerkingspartner in welke fase de verschillende procédés te dienen worden uitgevoerd. In overleg met alle partijen komen wij tot de meest uitgekiende en optimale productie die, veel tijd en geld kan schelen en het gewenste product opleveren.

Wat is honen en leppen? Vraag de echte vakspecialisten

In dit artikel geven wij een globaal inzicht in de bewerkingstechnieken van metaal die bestaan naast zinkvonken en draadvonken. Het komt regelmatig voor dat wij deze gecombineerde vormen van metaaltechniek moeten toepassen om het gewenste resultaat te bereiken. Wat is honen en leppen exact? Dat kan de vakspecialisten in honen en leppen kunnen dat zelf veel beter toelichten, want het is diens expertise. Nefratech EDM Center is daarentegen weer vakspecialist draaderoderen! En dat al meer dan 30 jaar.

Honen en leppen: bij Nefratech alleen in combinatie met vonkeroderen!

Ook leppen wordt door Nefratech EDM-Center alleen in combinatie met vonkeroderen opdrachten uitgevoerd en honen en le[[en worden uitbesteedt aan gerenommeerde en betrokken partners metaalbewerkingsbedrijven in de fijnmetaal techniek.

Heeft u producten die om een combinatie van bewerking van metaal met vonkverspanen en honen of leppen geproduceerd moeten worden? Neem dan contact op voor een advies of maat of vraag vrijblijvend een offerte op.

Zoekt u een partner voor alleen metaalbewerkingen als honen en leppen? Wij kunnen u enkele deskundige bedrijven aanbevelen waarmee wij al jarenlang naar tevredenheid samenwerken. Vraag ons om advies.

Inhoudsopgave